Ved generationsskifte af kapitalselskaber har man længe kunnet anvende de såkaldte successionsregler. De går simplificeret ud på, at en fysisk person, som overdrager aktier/anparter til sine nærmeste (typisk børn), ikke bliver beskattet af avancen ved salget. I stedet indtræder/succederer erhververen i overdragerens skattemæssige stilling. Man udskyder således skattebetalingen til den næste generation.
Som følge af den såkaldte pengetanksregel, har en række selskaber, herunder ejendomsselskaber, dog været undtaget fra at kunne bruge denne regel. Pengetanksreglen går ud på, at selskaber, hvor mindst 50 % af indtægterne eller aktiverne de seneste tre år kan henføres til passiv kapitalanbringelse, ikke er omfattet af successionsreglen. Begrundelsen for forskelsbehandlingen er, at de gunstige generationsskifteregler alene skal tilgodese generationsskifte af erhvervsvirksomheder og ikke overdragelse af formue i almindelighed. Udlejningsejendomme bliver pt. vurderet som passiv kapitalanbringelse, og er derfor ikke omfattet af successionsregler, men det planlægges ændret fra 1. januar 2025, idet udlejning af fast ejendom under visse betingelser ændrer status fra passiv til aktiv virksomhed.
Betingelserne er nærmere, at familien samlet skal have en indirekte ejerandel på mere end 50 % af den faste ejendom, og at opgaven med indgåelse af lejeaftaler og andre væsentlige aftaler vedrørende selskabets drift ikke må være overladt til en uafhængig tredjepart. Man skal altså mere end blot eje ejendommen. Man skal også være bestemmende aktiv udlejer. Ejendommen skal også have været ejet mindst 1 år før overdragelsen, og i hele den periode have været udlejet eller have indgået en samlet virksomhed med aktiv udlejning.
Der foreslås tilsvarende regler for succession, hvis man ejer udlejningsejendommen direkte. Dvs. ikke via et kapitalselskab. Endvidere skal reglerne om succession også finde anvendelse ved arv. Der foreslås ikke ændringer i successionsreglerne vedrørende andre former for virksomhed end udlejning af fast ejendom.
De mulige ændringer er relevante for virksomhedsejere og deres nærtstående, som overvejer at lade en familievirksomhed gå i arv.
Kontakt Uffe Nørgaard, Rasmus Thusgaard eller Nicolas Wyndham Sich for yderligere oplysninger om de nye regler og/eller et møde om generationsskifte.