Arv til en ægtefælle er afgiftsfri. Ved arv til nære familiemedlemmer beregnes der en boafgift på 15 % af den del af arven, som er større end 333.100 (2024-tal). Ved arv, der tilfalder andre, beregnes en tillægsafgift, så den samlede bo- og tillægsafgift udgør 36,35 %. Søskende er pt. ikke omfattet af begrebet nærtstående, og ved arv, der tilfalder søskende, betales derfor en bo- og tillægsafgift, som udgør 36,25 %.

Gaver mellem ægtefæller er ligeledes afgiftsfrie. Ved gaver til nære familiemedlemmer kan der årligt gives en afgiftsfri gave under en beløbsgrænse, som årligt bliver reguleret. For 2024 er beløbsgrænsen 74.100 kr. for børn, forældre og bedsteforældre mv. og 25.900 kr. for svigerbørn. Overstiger gaven dette beløb, skal der betales en gaveafgift på 15 % af det overstigende beløb. For bedsteforældre og stedforældre er afgiften 36,25 %. Gaver til personer, som ikke er defineret som nærtbeslægtede, beskattes som anden personlig indkomst (dog beregnes der ikke arbejdsmarkedsbidrag). Søskende er pt. ikke omfattet af begrebet nærtstående, og gaver mellem søskende beskattes derfor som anden personlig indkomst.

Som det fremgår, er søskende pt. pålagt en højere afgift/beskatning end andre ”nære” familiemedlemmer ved både arv og gaver.

Regeringen og støttepartier har som en del af regeringens erhvervsudspil ”Et stærkere erhvervsliv” stillet forslag om, at søskende med virkning for gaver ydet fra og med den 1. januar 2027 sidestilles med nære familiemedlemmer ved modtagelse af gaver. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil søskende derfor fra 2027 kunne give hinanden gaver afgiftsfri under en vis beløbsgrænse, og vil alene skulle betale 15 % i gaveafgift af beløb, som overstiger beløbsgrænsen. Ændringen vedrørende gaveafgift vil træde i kraft samtidig med den tilsvarende ændring om, at afdødes søskende anses for nærtstående i forhold til arv, og samtidig vil søskende fra og med 2027 også være omfattet af en foreslået nedsat afgift fra 15 % til 10 %, når der overdrages erhvervsvirksomhed.

Ved søskende forstås ifølge forslaget hel- og halvsøskende, men ikke pleje- og stedsøskende.

Forslaget er relevant, hvis man planlægger at give søskende større pengegaver mv. og i særdeleshed, hvis man planlægger et generationsskifte af en virksomhed til søskende. Er dette tilfældet, kan man med fordel begynde planlægningen af generationsskiftet nu med henblik på at gennemføre det i 2027.

Kontakt Uffe Nørgaard, Rasmus Thusgaard eller Nicolas Wyndham Sich for yderligere oplysninger om de nye regler.